Please enlarge your browser window

Your web browser is not supported, please update to a newer version or other web browser.

SumGent
'Hof ter Dampoort',
Dendermondsesteenweg 50,
B-9000 Ghent


t: +32 9 225 54 88

SumBrussels
90, boulevard de Waterloo
B-1000 Brussels

t: +32 2 512 70 11
f: +32 2 512 31 90

 < >

Tentoonstelling Wisselland13/11/2013

 

 
NL

Kusten zijn bijzonder kwetsbaar geworden door de klimaatverandering. Hoe verbeeld je de kuststad van de toekomst? Komen er eilanden voor de kust? De Belgische kust is een van de boeiendste uitdagingen voor architecten en ruimtelijke planners. Het is een strook land waar de evenwichtsoefening tussen het zich aanpassen en ingrijpen een huzarenstuk wordt, een stuk land waar veel zal verschuiven, een wisselland.

 

Het is duidelijk dat de toekomst van de kust niemand onverschillig laat. De mogelijkheden spreken tot de verbeelding, niet alleen van beleidsmakers en kunstenaars, maar van iedereen. Het Vlaams Architectuurinstituut nodigde vijf jonge ontwerpteams uit die hun verbeelding op dit dynamische landschap de vrije loop laten.

 

'Wisselland als raamwerk' is een ontwerp van ILVO, SumResearch, HoGent en CLUSTER. Het ontwerp bouwt verder op de onderzoeksresultaten van het CcASPAR klimaatonderzoek.
De onderzoekers zetten in op een paradox: landschap door middel van techniek. Louter technische maatregelen, zoals dijken, pompen en waterkeringen, lijken achterhaald. Maar een reconstructie van het oorspronkelijke intergetijdenlandschap is onmogelijk. Gaan we voor de harde confrontatie of slaan we op de vlucht? De ontwerpers kiezen voor een combinatie van strategieën: soms verdedigen, soms wegtrekken, soms aanpassen. Het resultaat is een gecompartimenteerde kustregio met een fijnmazig dijkennetwerk waarin vertrouwde en innovatieve landschappen een plek krijgen.

 

De tentoonstelling Wisselland is te bezichtigen van 27 oktober 2013 tot 12 januari 2014 in het cultureel centrum Scharpoord te Knokke-Heist. Meer informatie kan u hier terugvinden.

 www.sum.be
 
© Sum • disclaimerWebsite by 9000 Studios