Please enlarge your browser window

Your web browser is not supported, please update to a newer version or other web browser.

SumGent
'Hof ter Dampoort',
Dendermondsesteenweg 50,
B-9000 Ghent


t: +32 9 225 54 88

SumBrussels
90, boulevard de Waterloo
B-1000 Brussels

t: +32 2 512 70 11
f: +32 2 512 31 90

 <  >
6049

City image plan for the Vesten , Tienen

Vesten has established a new link between historic town centre and green belt 

Sum © 2011
test 
 
EN NL

The Vesten in Tienen were transformed into a busy arterial road in the 1960s without much attention to local perception and residential value. The speeds are too high which means that today conditions are unsafe. It was no longer possible to avoid rethinking the situation.

The Province of Flemish-Brabant commissioned Sum to work out a city image plan for the Vesten. A thorough analysis of the Vesten - at the historical, morphological and scenic levels as well as in terms of function and traffic flow - meant that Sum was able to emphasise some specific objectives. Paying attention to the balance between the various road users, for instance, is very important. This involves making sure that car traffic can flow through sufficiently smoothly without detracting from the quality of the living environment on the Vesten with broad sidewalks and cycling paths. This is achieved by reinforcing the existing spatial qualities and the potential of the Vesten, combatting spatial fragmentation and paying attention to the perception value of the different users.

 

Additionally, Sum has created a sustainable environment by pushing for the preservation of the old, monumental trees that define the identity of the Vesten. The trees were threatened because of the unilateral, functional traffic development on the Vesten. The plan also pays attention to reinforcing and connecting the existing green structures and maximising the permeability of the surface area. It is the ambition to improve the quality of life in a few very specific, complex leverage points as a result of which the Vesten will become a transitional space between the historic town centre and the green belt and a cadence is created between the various spatial elements on and along the Vesten.

 

An orchard square of tall apple trees creates a green link between the city and the landscape characterised by its fruit cultivation. Just off the intersection with the Gete, Sum has elected to maximise the visibility of the river and to add waterside plants like reeds to the public space. The harsh, artificial shores of the Gete and the Borggracht are replaced by soft, nature-friendly shores wherever possible.

 

6049

 > more close
 
client

Provincie Vlaams Brabant
Dienst Ruimtelijke Ordening

concept

SumResearch

in collaboration with

Marc Martens (Ba-P)

date

2010 -2011







www.sum.be
 
© Sum • disclaimerWebsite by 9000 Studios