Please enlarge your browser window

Your web browser is not supported, please update to a newer version or other web browser.

SumGent
'Hof ter Dampoort',
Dendermondsesteenweg 50,
B-9000 Ghent


t: +32 9 225 54 88

SumBrussels
90, boulevard de Waterloo
B-1000 Brussels

t: +32 2 512 70 11
f: +32 2 512 31 90

 <  >
3010

Crematorium Uitzicht, Kortrijk

Nieuw crematorium plaatst zich als een ingetogen baken in het waardevolle landschap van Hoog-Kortrijk 

photo by Souto de Moura Arquitectos Lda
test 
 
NL FR

Op het Hoog in Kortrijk glijdt de blik over het landschap tot in de vallei. De geometrie van dat landschap vindt een aanzet in de begraafplaats ontworpen door de Italiaanse architect Bernardo Secchi. Het crematorium maakt deel uit van dit landschap. Het is ingepast in de geometrie van het landschap en ligt half ondergronds ten opzichte van de naastgelegen rijweg.

 

Het publiek betreedt het gebouw langs een zachte helling die naar de open patio leidt. De architecturale wandeling brengt de bezoeker van de foyer met een gekaderd uitzicht op het landschap tot aan het auditorium. Boven de ceremoniële plek valt natuurlijk licht door de horizontale beglazing in het verhoogde plafond. Een nauwe wandelgalerij met weids zicht op het landschap begeleidt het publiek weer weg uit het gebouw en sluit aan op het ceremoniegebouw van de begraafplaats.

 

Kenmerkend voor het gebouw is zijn ingetogen sfeer en zijn natuurlijke overgangen tussen binnen en buiten, tussen intimiteit en open ruimte, tussen de plankenbekisting van het naakte beton buiten en de sobere maar warme materialen binnen.

 

Aan het andere einde van de keermuur, 200 meter verwijderd van de inkom, is het vertrekpunt van een tweede circuit met het technische gedeelte van het crematorium. Ter hoogte van de kantoren voor de administratie komen het technische en het publieke circuit met elkaar in aanraking. Midden in het gebouw bieden twee patio's een verstild contact met buiten.

 

De gladde dekstenen volgen de contouren van het gebouw en het reliëf van het landschap. Ze benadrukken het horizontale karakter van de site. De massa en de verticaliteit van de gebouchardeerde schouw staat in contrast met de integratie van het crematorium in het landschap.

 

3010

 > more close
 
opdrachtgever

Psilon, crematoriumbeheer Zuid-West-Vlaanderen

ontwerp

SumProject  - Souto de Moura Arquitectos Lda

in samenwerking met

AfaConsult - SumProject (stabiliteit)
Ingenium nv/ EPB-SCT (technieken)
Daidalos Peutz (bouwfysica)
Dirk Vandekerkhove (landschap)
Antea (ovens & filters)

datum

ontwerp     2005 - 2008
uitvoering  2009 - 2011

publicaties

AV Monographias Monographs 151 - Souto de Moura, 2011

 

El Croquis







www.sum.be
 
© Sum • disclaimerWebsite by 9000 Studios