Please enlarge your browser window

Your web browser is not supported, please update to a newer version or other web browser.

SumGent
'Hof ter Dampoort',
Dendermondsesteenweg 50,
B-9000 Ghent


t: +32 9 225 54 88

SumBrussels
90, boulevard de Waterloo
B-1000 Brussels

t: +32 2 512 70 11
f: +32 2 512 31 90

 <  >
3101

De Vogelmarkt, Gent

Een gemengd project in het hart van Gent 

test 
 
NL

De hoek tussen de Vogelmarkt en de Kortedagsteeg is een bijzondere plek in Gent; er komen verschillende winkelstraten samen, één van de belangrijkste marktpleinen van de stad - de prestigieuze Kouter - bevindt zich op slechts een boogscheut en er zijn vlotte verbindingen met het openbaar vervoer én voldoende parkeergelegenheid in de onmiddellijke omgeving.

 

Het hoekpand is sterk afgeleefd; vandaar dat Sum in samenwerking met de opdrachtgever een nieuw stedelijk project wil realiseren dat meer is dan louter een herinvulling van het bestaande. Na een grondig debat met de opdrachtgever, de bevoegde instanties, verschillende adviesorganen en andere belanghebbenden werd een project uitgewerkt dat balanceert tussen het esthetische, economische, stedelijke en volummetrische.

 

Het project voorziet erin het gebouw volledig te strippen en te herintegreren in het stedelijk weefsel. Op de gelijkvloers en de eerste twee verdiepingen wordt een dubbelhoge winkelruimte met mezzanine voorzien, daarboven worden negen appartementen gecreëerd.

 

Er wordt naar gestreefd om het project naadloos in de bestaande stedelijke context in te passen. Daarom wordt een subtiele architectuur voorgesteld, die niet bruskeert, maar aansluiting zoekt bij haar buren. De bestaande gevelritmering wordt behouden en doorgetrokken tot op de gelijkvloerse verdieping. In de nieuwe, meer performante gevel blijft ook duidelijk de voormalige verticale structuur behouden, zij het in een hedendaagse vormentaal. De verticale vinnen hebben behalve een esthetische en isolerende functie ook een belangrijke signaalfunctie. Door de interne lichtarmaturen wordt die verticale gevelopbouw extra in de verf gezet.

Op de hoek van de Kortedagsteeg en de Vogelmarkt wordt het gebouw meer ingrijpend getransformeerd. De straathoek wordt rechtgetrokken in een nieuw kopvolume. Met de rechte hoek realiseren we zowel aan de Vogelmarkt als aan de Kortedagsteeg een volwaardige voorgevel. Hier wordt de glazen massa van het gebouw doorbroken door balkons en op de onderste verdiepingen wordt het winkelvolume doorgetrokken.

 

Dit project wil bovenal een doordacht en geïntegreerd antwoord bieden voor winkelen en wonen in het Gentse stadscentrum. 

 

3101

 

 > more close
 
opdrachtgever

Fenixco
Real Estate Development

ontwerp

SumProject

in samenwerking met

Lime (stabiliteit)

datum

ontwerp  2011

werf         2013www.sum.be
 
© Sum • disclaimerWebsite by 9000 Studios