Please enlarge your browser window

Your web browser is not supported, please update to a newer version or other web browser.

SumGent
'Hof ter Dampoort',
Dendermondsesteenweg 50,
B-9000 Ghent


t: +32 9 225 54 88

SumBrussels
90, boulevard de Waterloo
B-1000 Brussels

t: +32 2 512 70 11
f: +32 2 512 31 90

 <  >
3070

Renovation of BOZAR, Brussels

Large-scale renovations in the spirit of Horta prepares the Centre for Fine Arts for the 21st century 

Sum © 2009
test 
 
EN NL FR

The Centre for Fine Arts by architect Victor Horta was inaugurated in 1928. In 1977, the building was given the status of protected monument. As a result of the master plan, drawn up in 2004 by Prof. Barbara Van der Wee, the Centre decided to carry out a thorough renovation in different phases. The objective is to tailor the infrastructure to current standards as well as to restore the circulation and structure in accordance with the original design of Victor Horta.

 

The project, which was carried out in two phases (north phase and south phase), focuses mainly on the renovation of the roofs, the integration of technical equipment and the restoration of the exhibition spaces below.

 

The ambitious renovation project of the roofs is essential for the restoration and revitalisation of the Centre for Fine Arts as an important cultural institute in our country. To achieve optimal efficiency of the exhibition spaces, the renovation of the roof uses the most innovative technology as regards sustainability, thermal performance, natural light penetrations and control, climate control and acoustics. In doing so, the specific historic context and functional requirements for the exhibits are taken into account, for instance, in the way of a managed natural light level through adjustable blinds, the possibility of complete darkness, constant temperature and humidity, etc.

 

During the renovation works, special attention was given to the invisible integration of all technical equipment in the exhibition spaces, so that they can be fully restored to their original state. The use of the spaces was conceived neutrally and flexibly so that with each new exhibit, the spaces can be adjusted to the needs of the exhibitor.

 

At the same time as the second phase of the works, the former brasserie was restored. In doing so, the original state of the dining room was largely re-established but the kitchen, the catering zone, circulation and technical equipment was adjusted to current needs and norms.

Sum was closely involved in supporting the drafting and completion of the master plan. In addition, Sum was as subcontractor for Barbara Van der Wee Architects, actively involved in the design of the plans, the construction file and the construction site follow-up of both renovation phases..

 

3070

 > more close
 
client

Paleis voor Schone Kunsten (user)
Regie der Gebouwen (owner)

concept

Barbara Van der Wee Architects - SumProject

in collaboration with

Ingenium nv (technical equipment)
Ney & partners (stability)
Daidalos Peutz (building physics consultant / energy)

date

masterplan   2004
project           2005-2006
construction 2006-2011







www.sum.be
 
© Sum • disclaimerWebsite by 9000 Studios