Please enlarge your browser window

Your web browser is not supported, please update to a newer version or other web browser.

SumGent
'Hof ter Dampoort',
Dendermondsesteenweg 50,
B-9000 Ghent


t: +32 9 225 54 88

SumBrussels
90, boulevard de Waterloo
B-1000 Brussels

t: +32 2 512 70 11
f: +32 2 512 31 90

 <  >
1585

Renovatie stadhuis, Tielt

Uitbreiding van het stadhuis van Tielt legt nieuwe verbindingen tussen centrale functies in de stad 

Sum © 2010
test 
 
NL

De gebouwen van het stadhuiscomplex behoren tot het bouwkundig patrimonium van de stad Tielt. Ze zijn waardevol omwille van hun architectuurhistorische kwaliteiten, die nog versterkt worden door de beeldbepalende ligging in het stadscentrum. Het stadhuis is sinds 1875 gevestigd in een deel van een klooster dat in de 13de eeuw door de Zusters Alexianen werd opgericht. Het geheel is als een L-vorm langs de Tramstraat en de Lakenmarkt, opgetrokken in verschillende bouwstijlen. Aan de marktzijde heeft het gebouw een gevel in neorenaissancestijl.

 

Door de bouw van een nieuw volume, een soort ‘salle des pas-perdus', wordt een samenhang gecreëerd tussen de diverse bestaande entiteiten. Het vinden van een nieuw evenwicht tussen oud en nieuw vormde de belangrijkste uitdaging van het project. De buitenmuren van het voormalige stadhuis zijn binnenmuren geworden. Binnen werd een loopbrug gebouwd die de niveauverschillen opvangt.

 

Door de toegang van het vernieuwde stadhuis naar het nieuwe binnengebied te projecteren, ontstaat een informeel plein als verbindend element tussen de Markt, het stadhuis, de bibliotheek en de evenementenhal. Dankzij de transparantie en het gebruik van eigentijdse materialen en vormgeving gaat het vernieuwde stadhuis een open dialoog aan met de aanwezige gebouwen en de bibliotheek.

 

1585

 > more close
 
opdrachtgever

Stadsbestuur Tielt

ontwerp

SumProject

in samenwerking met

Studieburo Boydens (technieken/energie)

datum

studie 2004
bouw 2007-2008www.sum.be
 
© Sum • disclaimerWebsite by 9000 Studios