Please enlarge your browser window

Your web browser is not supported, please update to a newer version or other web browser.

SumGent
'Hof ter Dampoort',
Dendermondsesteenweg 50,
B-9000 Ghent


t: +32 9 225 54 88

SumBrussels
90, boulevard de Waterloo
B-1000 Brussels

t: +32 2 512 70 11
f: +32 2 512 31 90

 <  >
3091

Spiegelplein , Jette

Heraanleg van de publieke ruimte en bouw van een parking onder het plein 

test 
 
NL

Het Spiegelplein en de omliggende straten vormen een belangrijke handelspool in het noordoosten van Brussel en op zondagen ontvangt het plein één van de grootste markten van het gewest. Op andere dagen wordt het plein voornamelijk als parkeerplaats gebuikt. Door de bouw van een parking van 199 plaatsen onder het plein komt bovengronds plaats vrij. Dit biedt de kans aan de bewoners en bezoekers van de handelskern om zich de plek te kunnen toeeigenen. SumProject in samenwerking met Grontmij staat naast de uitvoering van de ondergrondse parking tevens in voor de heraanleg van de publieke ruimte.

De ondergrondse parking onder het hellende plein bestaat uit 6 halve niveaus die in splitlevels worden aangelegd om zodoende de natuurlijke helling van het plein te volgen. Een parking met splitlevels is zeer compact doordat er geen bijkomende ruimte dient voorzien te worden voor de interne hellingen tussen de niveaus. Tussen de verschillende halve niveaus ontstaan doorzichten wat de leesbaarheid en de ruimtelijke beleving bevordert. Door te werken met meerdere niveaus neemt de parking slechts een derde van het plein in. Gedurende de werfperiode kunnen de twee andere derden van het plein verder hun plein- en marktfunctie vervullen. 


De toegangshellingen tot de parking zijn zo ingeplant dat ze alleen toegankelijk zijn via de hoofdwegen en niet via lokale woonstraten. Bovendien zorgt de inplanting naast het plein ervoor dat de parking toegankelijk blijft tijdens de markt. Door de beperkte footprint van de parking is slechts één voetgangerstoegang nodig (+ nooduitgang). Deze toegang wordt uitgewerkt als een ruime open trap en een beglaasde lift die aansluiten op 3 ondergrondse niveaus. Het vormt een goed leesbare en aantrekkelijke verbinding tussen pleinniveau en ondergrondse parkingniveaus. Parking en plein lopen zodoende in mekaar over en werken het publiek karakter van de ondergrond in de hand. De open trapkoker fungeert eveneens als natuurlijke lichtschacht voor de verschillende ondergrondse niveaus van de parking. De beglaasde lift sluit aan bij de trappen en wordt overwelfd met een luifel. Deze luifel wordt uitgewerkt met een spiegelend ondervlak in gepolijst metaal om zodoende maximaal licht en zicht in de hand te werken in de ondergrondse ruimte. De spiegel versterkt zodoende de relatie tussen bovengrond en ondergrondse ruimte en verwijst naar de bijnaam van het plein

 

De inplanting van de wekelijkse markt was sterk bepalend voor het ontwerp van het plein. Bomen en straatmeubilair werden zo ingeplant dat ze de organisatie van de markt niet belemmeren. Aan de zuidkant van het plein verbindt een snoer van speels ingeplante bomen de kerk met de Theodorstraat. In deze zone worden naast het toegangspaviljoen van de ondergrondse parking eveneens zitbanken, verlichtingsmasten en fietsenbeugels voorzien. De noordkant van het plein wordt grotendeels vrijgehouden. Hier wordt een fontein met spuitkoppen voorzien, welke op marktdagen en bij evenementen uitgeschakeld kan worden. De centraal ingeplante monumentale ronde zitbank vormt een baken binnen deze open ruimte en kan fungeren als rustpunt, zowel op marktdagen als daarbuiten. 


Het plein wordt aangelegd in twee tinten grijze graniet. Dit robuuste materiaal is aangepast aan het gebruik als markt en aan de vele leveringen. Verschillende legpatronen laten toe om harmonieuze subtiele nuances te creëren tussen verschillende delen van het plein. Het ontwerp creërt zodoende zowel een functioneel, robuust plein als een plek waar het morgen aangenaam wordt om te vertoeven op een terras, op een bank in de zon of in de schaduw van de bomen met ruimte voor spelende kinderen aan de fontein.

 > more close
 
opdrachtgever

Mobiel Brussel

in samenwerking met

Grontmij







www.sum.be
 
© Sum • disclaimerWebsite by 9000 Studios